Kaip nepasiklysti skolų išieškojimo grandinėje

Kartais ima ir nutinka taip, kad kas nors nenori grąžinti jums skolos. Skolos gali būti asmeninės, o gali būti ir taip, kad jūsų įmonei kita įmonė nesumokėjo už suteiktas prekes, paslaugas ar kitaip prasiskolino. Kaip susigrąžinti skolas, pataria skolų išieškojimo ir teisinių konsultacijų bendrovės „Legal Balance“ direktorius Marius Šlepetis.

„Skolos atgavimo būdų yra labai įvairių ir kiekviena konkreti situacija priklauso nuo to, koks yra pats skolininkas. Vaizdžiai skolininkus galima skirstyti į kelias grupes: situaciniai (laikini), vilkinantys laiką (žadėtojai), tyleniai, piktybiški, beviltiški. Kiekvienai iš šių grupių skolų išieškojimo specialistai taiko skirtingą išieškojimo metodiką, bendravimo pobūdį ir poveikio priemones“, – sako „Legal Balance“ vadovas. Pasak jo, uždelstas laukimas ar pernelyg ilgai trunkančios diskusijos su skolininku gali pakenkti išieškojimo efektyvumui ar net turėti neigiamos įtakos bylos baigčiai teisme.

Skolų išieškojimo grandinė

Atgauti skolą gali padėti tam tikros instancijos. Kaip žinome, teismas skolą iš skolininko priteisia, o antstolis išieško. Į teismą dažniausiai tenka kreiptis tada, kai dėl skolos kyla ginčas ir nepavyksta susitarti su skolininku taikiai. Kitas atvejis – skolininkas piktybiškai slepiasi, todėl be teismo sprendimo neįmanoma pradėti priverstinio skolos išieškojimo.

„Skolų išieškojimo įmonė naudinga tuo, kad pasirūpina, jog procesai per visas instancijas praeitų sėkmingai, tai yra skola būtų priteista, įrodyta, o vykdomasis dokumentas laiku ir tinkamai perduotas antstoliui. Vykdymo procese taip pat labai svarbu kontroliuoti antstolių veiksmus, kadangi Civilinio proceso kodekse yra numatyta daugybė atvejų, kuomet antstolis tam tikrus veiksmus atlieka tik išieškotojo prašymu“, – pasakoja M. Šlepetis.

„Legal Balance“ vadovo teigimu, yra dar vienas sprendimas – skolą parduoti išieškojimo bendrovei. Tokiu atveju, priklausomai nuo aplinkybių, yra tikimybė iš karto atgauti 30–70 procentų skolos sumos.

Kaip elgtis kritiniais atvejais

M. Šlepetis sako, kad į skolų išieškojimo specialistus ypač pravartu kreiptis kritiniais atvejais, kai skolą atgauti yra sunku. Tai tokie atvejai, kaip skolininko mirtis ar asmens bankrotas, įmonės bankrotas ar skolininko išvykimas į užsienį.

Nutikus bent vienam iš jų esama įvairių teisinių mechanizmų, kurie kreditoriui gali būti nežinomi, todėl patartina kreiptis į skolų išieškojimo specialistus. Pavyzdžiui, asmens bankroto metu būtina sekti, ar vykdomas mokumo atkūrimo planas. Jei jis nėra vykdomas taip, kaip buvo numatyta, galima ginčyti ir prašyti iškeltą bankroto bylą nutraukti.

„Praktikoje tokių atvejų turėjome ne kartą. Daugelis žmonių mano, kad situacija beviltiška, todėl patys nieko nedaro, niekur nesikreipia. Reikėtų turėti galvoje, kad išieškojimo įmonės dažniausiai dirba už sėkmės mokestį, todėl radus patikimus partnerius ir daug pačiam neinvestuojant į skolos išieškojimą yra nemaža tikimybė atgauti skolą ar bent jos dalį“, – teigia „Legal Balance“ direktorius M. Šlepetis.

 „Legal Balance“ turimais duomenimis, Lietuvoje pirmą šių metų ketvirtį 145 bankroto bylos buvo baigtos įgyvendinus mokumo atkūrimo planą, o 104 bankroto bylos nutrauktos, nes buvo netinkamai laikomasi mokumo atkūrimo plano. Tai parodo, kad bankroto byloje kreditoriui taip pat reikia būti aktyviam. Tuo tarpu skolininko mirties atveju, pasak M. Šlepečio, galima tikėtis atgauti 25–30 procentų skolų, priklausomai nuo to, ar skolininkas turėjo kokio nors turto.

2017-08-16