Metų pabaigoje kreditoriams susigrąžinti skolas lengviau

Prieš žiemos šventes dažnas prisimena liaudies išmintį iki Kūčių atsikratyti blogų minčių, susitaikyti, jei pašlijo santykiai ir būtinai grąžinti skolas. Pastarosios nuostatos turėtų laikytis ne tik skolininkai, bet ir kreditoriai – iki naujų metų skolas taip pat svarbu ir grąžinti, ir susigrąžinti. Skolas administruojantys specialistai rekomenduoja pasikliauti ne stebuklais, o imtis veiksmų, juolab, kad šis laikotarpis tam yra palankus.

Skolų išieškojimo bendrovės „Legal Balance“ duomenimis, fizinių asmenų skolų susigrąžinimo rodiklis auga: 2014 m. gruodį bendrovė iš antstolių gavo 23 proc. daugiau mokėjimų nei siekia 2014 m. vidurkis, o 2015 m. gruodį – 38 proc. daugiau nei įprastai. „Legal Balance“ direktorius Marius Šlepetis tikina, kad baigiantis metams suklūsta ir skolininkai, ir kreditoriai – tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys – peržiūri finansų balansą, skaičiuoja savo asmeninį, išaugusį ar sumenkusį, turtą. Pasak jo, liaudies patarimas visuomet bus aktualus – metų pabaigoje visiems skolininkams ir kreditoriams svarbu skolas grąžinti arba susigrąžinti neatidėliojant ateičiai.

M. Šlepetis pripažįsta, kad su skolomis susijusių problemų sprendimas retai siejasi su teigiamomis emocijomis. Visgi per šventes į skolų grąžinimą galima pažvelgti pozityviai iš abiejų – skolininko ir kreditoriaus – perspektyvų. Skolininkams M. Šlepetis rekomenduoja sutelkti pastangas ir paieškoti metų pabaigos suteikiamų išeičių bei galimybių. O kreditoriams pataria neatidėlioti ir, jei reikia, kreiptis į skolų išieškojimo įmonę, kad metų gale finansinis balansas būtų skaidrus.

Apie ką metų pabaigoje verta pagalvoti skolininkams?
• Nedidinkite išlaidų ir skolų papildomai skolindamiesi dovanoms ar šventėms – blogiausias sprendimas yra mėgautis laikina gerove. Vadovaukitės principu, kad geriau kuklesni aplinkinių pasveikinimai, nei naujos skolos. Be to, grąžindami skolą įteiksite Kalėdų dovaną ir tam, kam esate skolingas, ir sau – suteikdami galimybę į naujus metus žengti be skolų.
• Jei metų pabaigoje gavote daugiau pajamų, pavyzdžiui, darbdaviui išmokėjus premiją, pasinaudokite tuo skolai grąžinti ar jai sumažinti.
• Jei taupote dirbdami užsienyje, grįžę lankyti artimųjų taip pat nepamirškite tų, kuriems esate skolingi.
• Jei patys nerandate išeities, finansinio patarimo galite prašyti tų, kuriems perduotas skolos išieškojimas. Skolų išieškojimo įmonės neretai sulaukia tokių užklausų ir gali patarti skolininkams dėl jų skolos refinansavimo palankiausiomis sąlygomis, jei kitų galimybių nėra.

Kodėl skolų susigrąžinimo klausimą metų gale svarbu išspręsti kreditoriams? 
• Daugumos bendrovių finansiniai metai sutampa su kalendoriniais. Įmonės finansinių metų pabaigoje turi atlikti skolų suderinimus, tvarkyti biudžetus. Susigrąžinus skolas, mažėja įmonės turimų abejotinų skolų suma, didinamas grynasis pelnas, gerinami finansiniai rodikliai.
• Metų pabaigoje suaktyvėja skolų išieškojimas ir antstolių kontorose, kreditoriams grąžinamos sukauptos lėšos, todėl didėja tikimybė atgauti daugiau lėšų.
• Atidėlioti skolų išieškojimą naujiems metams galvojant, kad švenčių metas tam netinkamas – klaidinga mintis. Verčiau į skolų išieškojimo bendrovę kreiptis dar šiemet, kol neprasidėjo naujų metų darbai. Švęsdami žinosite, kad jūsų skolomis bus pasirūpinta, o jūsų balansas – skaidresnis.

Galiausiai, abiem pusėms metų pabaiga yra susitaikymo laikotarpis, kai visi, tiek kreditoriai, tiek skolininkai, yra labiau linkę geranoriškai bendradarbiauti. Todėl, pasak „Legal Balance“ teisininkų, būtent metų pabaigoje verta grįžti prie negrąžintų skolų, derėtis ar sudaryti susitarimus ir taikiai spręsti kilusius ginčus.

Marius Šlepetis 
UAB „Legal Balance“ direktorius

Daugiau informacijos: http://krasto.info/2016/12/21/metu-pabaigoje-kreditoriams-susigrazinti-skolas-lengviau/

2016-12-21